Tej, mint daganatellenes csodaszer?, Kategóriák: Életmód,Tej

A svéd Lund Egyetem kutatói felfedezték, hogy a lactoferricin4-14 tejfehérje gátolja a ráksejtek rosszindulatú elváltozásait és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

The post Tej, mint daganatellenes csodaszer? first appeared on Well&fit.

https://wellandfit.hu/ on

Az iNews.hu-ról elérhető hír a következő kategóriákban Életmód,Tej : A svéd Lund Egyetem kutatói felfedezték, hogy a lactoferricin4-14 tejfehérje gátolja a ráksejtek rosszindulatú elváltozásait és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.A svéd Lund Egyetem munkacsoportja legújabb kutatása szerint a lactoferricin4-14 tejfehérje hatékonyan fékezi a ráksejtek károsodását, különösen ultraibolya fény hatására. A tej rákmegelőző hatását több korábbi vizsgálat is alátámasztja, mint például egy amerikai tanulmány, amely megállapította, hogy a rendszeresen tejet fogyasztó gyerekek 40%-kal kisebb eséllyel lesznek vastagbélrákosak felnőttkorukban. A tejfogyasztás jótékony hatása kiterjedt a 55 év feletti nőkre is, ahol 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordul elő.A vastagbélrák szomorú statisztikái szerint világszerte évente átlagosan félmillió ember veszíti életét, ezek közé tartozik a magyarországi 5.000 eset is, ami különösen aggasztó.Stina Oredsson, a svéd professzor és munkacsoportja a laktoferricin4-14 tejfehérjén végzett kutatása során megfigyelték, hogy ez a fehérje jelentősen gátolja a vastag- és végbélrák sejteket. Dr. Matos Lajos kardiológus elmondta, hogy a friss kutatási eredmények azért hasznosak, mert az említett rák a második leggyakoribb daganattípus Magyarországon.A fehérje hatékonyságának magyarázata az, hogy befolyásolja a ráksejtek DNS-változásait ultraibolya fényre.Az ultraibolya sugárzás által kezelt vastagbélrák sejteket üstökös technikával vizsgálták, amely lehetővé tette a DNS-károsodás érzékeny mérését. Az így kapott eredmények azt mutatták, hogy Lfcin4-14 jelenlétében a DNS-károsodás mértéke jelentősen csökkent.Dietetikusok a napi 0,5 liter tej fogyasztását javasolják az egészséges táplálkozás részeként, kiemelve a tej jótékony hatásait, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz és a betegségek megelőzéséhez.