Új korszak előtt állhat a csomagolás és a címkézés, Kategóriák: Gazdaság,ZöldZóna,Csomagolás
A csomagolás és a címkézés területén olyan új technológia jelenhet meg, amely hőmérséklet-érzékelésre is képes.
https://transpack.hu/ onAz iNews.hu-ról elérhető hír a következő kategóriákban Gazdaság,ZöldZóna,Csomagolás : Évente több mint 30 milliárd RFID-címke válik használat után hulladékká. Egy skót egyetem kutatói most olyan áttörést értek el, amely nemcsak a pazarlást csökkenthetné, de akár forradalmasíthatja is a csomagolás és a címkézés jövőjét.Ígéretes felhasználási területe a kiskereskedelemA Glasgow-i Egyetem kutatói olyan innovatív, vezeték nélküli címkerendszert fejlesztettek ki, amely nemcsak azonosítja a tárgyakat, hanem hőmérsékletet is képes mérni – ráadásul sokkal fenntarthatóbb módon.Kép forrása: ShutterstockA hagyományos RFID-címkékkel ellentétben ez az új típusú megoldás nem tartalmaz mikrochipeket. Helyettük olcsó, könnyen hozzáférhető anyagokat – például PDMS szilíciumgumit és szénszálakat – alkalmaznak egy kis méretű tekercsben, amely elektromágneses hullámokon keresztül kommunikál az olvasóval. Ezek a címkék nemcsak költséghatékonyak, de gyártásuk is egyszerű és jól skálázható – hangsúlyozza dr. Benjamin King, a James Watt Mérnöki Iskola kutatója.Az új címkék ígéretes felhasználási területe a kiskereskedelem, ahol évente több mint 10 milliárd hagyományos RFID-t használnak. Ezek a címkék papírból, műanyagból, szilíciumból és fémből állnak, ami nagy mértékben megnehezíti az újrahasznosításukat. Az új fejlesztés ezt a problémát is áthidalja.A címkék egyik legnagyobb előnye, hogy azonosítás mellett valós idejű hőmérséklet-érzékelésre is alkalmasak. Ez lehetőséget ad okos csomagolások kialakítására, amelyek figyelmeztethetik a felhasználókat például a lejárathoz közelítő vagy fertőzött élelmiszerekre. Ezen túlmenően az egészségügyben és az intelligens ruházatokban is hasznosak lehetnek, például életfunkciók monitorozására.A kutatások szerint a címkék 20–110 °C közötti hőmérséklet-tartományban működnek, különösen pontosak 20–60 °C között – ami kulcsfontosságú az élelmiszerbiztonság és az orvosi alkalmazások szempontjából.