Vigyázat, veszélyes lehet ez az élelmiszer: óriási bajt okozhat, Kategóriák: Agro,Élelmiszer

Az ehető gombákból nagyon finom ételeket készíthetünk, azonban, ha nem figyelünk, könnyen meglehet a baj.

https://www.agrarszektor.hu/rss on

Az iNews.hu-ról elérhető hír a következő kategóriákban Agro,Élelmiszer : A tavaszi gombaszezon már javában tart Magyarországon. A gombagyűjtés népszerű szabadidős tevékenység, azonban körültekintést igényel, hiszen az ehető fajok mellett veszélyes, mérgező gombák is előfordulnak. A legismertebb ehető tavaszi gombák közé tartoznak a kucsmagombák, amelyek közül az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba a legkeresettebb. Ezek március elejétől a nyár elejéig találhatók meg az erdőkben, erdőszéleken vagy füves területeken - írta meg a Pénzcentrum.Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!A legelterjedtebb, legismertebb ehető tavaszi gombák közé tartozik a mezei szegfűgomba (Marasmius oreades), amit április elejétől gyűjthetünk a magyar réteken, mezőkön és legelőkön (a mohás aljzatú, füves területeket kedveli). A gombák kalapjai kerek alakúak, átmérőjük mindössze 2-4 cm. Az ehető tavaszi gombák vékony, rostos tönkje 4-8 cm hosszúságú, a kalaptól nehezen választható el (csak a kalapot szokták árusítani, maximum 1 cm tönkkel). A mezei szegfűgomba gyakran nagy csoportokban, ún. „boszorkánykörökben” nő, kalapja fiatal korában domború, ám ahogy a gomba idősödik, ellaposodik, kipúposodik. Színe a világosbarna árnyalataiban játszik, tapintása bőrszínű, tejeskávészínű vagy rozsdabarna. Illata nagyon jellegzetes, fűszeres, enyhén szegfűszegre emlékeztet, ami már önmagában is árulkodik az ehető tavaszi gombák jó ízéről.EZ IS ÉRDEKELHETBár elnevezése nem erről árulkodik, már áprilistól szedhető a májusi pereszke (csúcsszezonja május, június), ami szintén a közkedvelt, fűszeres illatú ehető tavaszi gombák egyike. A fentiekkel ellentétben a májusi pereszke (Calocybe gambosa) már azok közé az erdei gombák közé tartozik, melyeknek a begyűjtése több szakértelmet igényel, ugyanis könnyű összekeverni más, hasonló megjelenésű fajokkal. A májusi pereszke kalapja 4 cm-től 15 cm-ig terjed, tönkje 3-10 cm magas, 1-3 cm vastag, fiatalon félgömb alakú, idősebb korában ellaposodik, színe többnyire fehér vagy krémfehér, de ölthet okkeres árnyalatot is.Az ehető erdei gombák egy kevésbé közismert képviselője a tövisaljagomba (Entoloma clypeatum), amit kora tavasszal szedhetünk a rózsafélék alatti füves-bokros területeken (pl. csipkebogyó, kökény, galagonya, berkenye, szilva és kajszi alatt) - innen ered a gomba elnevezése is. A tövisaljagomba kalapja 3-13 cm között mozog, színe fehér, szürkésbarna vagy fehéresszürke, vékony tönkje 4-15 cm, húsa vastag, fehér színű, rostos, sérülés hatására nem változik. Ez is egy lisztes illatú ehető erdei gomba, karakteres íze miatt sokan kedvelik. Az ehető tavaszi gombák között a tövisaljagomba is a jellegtelenebb megjelenésű ehető gombafajok közé tartozik, éppen ezért májustól nem is javallott a gyűjtése, mert ezt a fajtát sajnos már elég könnyű összekeverni a mérgező gombák valamelyikével, amelyek a tavaszvégi, nyáreleji melegben egyre gyakoribbak a természetben.A biztonságos gombászás érdekében kiemelten fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amelyet 100%-os biztonsággal felismerünk. Bizonytalanság esetén mindenképpen kérjük gombaszakellenőr segítségét. A mérgező fajok közül különösen veszélyes a redős papsapkagomba, a téglavörös susulyka, a fehér galóca és a gyilkos galóca, amelyek hasonlíthatnak az ehető fajokhoz.Címlapkép forrása: Getty Images