A gulyáslevesről tartott gyorstalpalót milliós követőtáborának a Youtube egyik leghíresebb gasztrotörténésze, Kategóriák: Kultúra,Gasztro,Utazás,Gasztronómia
Mindig felemelő érzés, amikor valamilyen magyar vonatkozású dolgot népszerűsítenek külföldi youtuberek és szakértők, hát még ha ez 3,38 millió feliratkozó számára történik! Max Miller, aki az egyik legnépszerűbb ételtörténész a Youtube-on, saját nevével fémjelzett csatornájára március közepén töltötte fel azt a bizonyos videót, amelyben a gulyásleves legendájáról értekezik – közben pedig természetesen el is készíti a tradicionális magyar ételt.
Miller videója elején kapásból rendet tesz a gulyás lényegét illetően: kijelenti, hogy bár sok nemzet pörköltszerűen készíti ezt az ételt, a igazi magyar gulyás valójában egy leves. A Youtuber egészen a 19. századig kutatott vissza, hogy rábukkanjon a legtradicionálisabb receptre, és talált is egyet 1835-ből, ám ebből hiányzott az egyik legfontosabb hozzávaló:
a fűszerpaprika.
Végül a legtöbb háztartás által ismert fűszerpaprikás verziót Gundel Károly 1934-es receptjében találta meg.
A gulyás története Magyarország története
– mondta Miller a videónak ennél a részénél, majd belefogott a konkrét történelmi áttekintésbe.
Ezt is olvasd el! Ezt a 2 népszerű ételt csak mi, magyarok esszük
A gasztrotörténész egészen a 9. századik ugrik vissza történelemórájával: megjegyzi, hogy a Kárpát-medence lakói – vagyis mi, magyarok – vándorló pásztorok voltak, akik nyájaik mellett készítették és fogyasztották ételeiket. A húst egy bográcsnak nevezett tárgyban főzték és párolták meg addig, amíg már nem maradt benne folyadék.
Az első nagy evolúciós lépés a gulyás történelmében, amikor 1476-ban Mátyás király feleségül vette a nápolyi Beatrixet. Antonio Bonfini, Mátyás király udvari történésze szerint nagy szüksége volt a magyar konyhának az olasz hatásra. Bonfini azt írta, hogy a király boldoggá akarta tenni új feleségét, és ezért megváltoztatta az addigi hagyományokat: a királyi udvar elkezdett evőeszközöket és fűszereket használni.
Figyelmedbe ajánljuk! Csupán egyetlen magyar étel fért be a világ 100 legjobb fogása közé
Az ezt követő lépés a mohácsi csatához köthető. 1526-ban Szulejmán szultán a mohácsi csatában legyőzte a magyar sereget, és az elkövetkező 150 évben Magyarország az oszmán birodalom része volt. Ekkor került be a magyar konyhába a paprika. A legtöbb beszámoló szerint a korai paprika csípős volt és csak az egyszerű emberek ették. Mindez 1859-ben változott meg, amikor egy szegedi testvérpár, Pálffy János és Balázs feltalált egy gépet, amivel eltávolították a paprika fehér bordáit és magjait, létrehozva a nemesi édes paprikát.
Világhódító útjára végül 1879-ben indult a gulyás, amikoris a kiváló Auguste Escoffier séf egy Monte Carloi- étteremben szolgált fel egy úgynevezett Goulash á la Hongroise-t, melynek receptjét is bemutatta egyik művében.
Cikkünk megjelenésének pillanatában a videót több mint 570 ezren látták.
https://hamuesgyemant.hu/ onAz iNews.hu-ról elérhető hír a következő kategóriákban Kultúra,Gasztro,Utazás,Gasztronómia : Mindig felemelő érzés, amikor valamilyen magyar vonatkozású dolgot népszerűsítenek külföldi youtuberek és szakértők, hát még ha ez 3,38 millió feliratkozó számára történik! Max Miller, aki az egyik legnépszerűbb ételtörténész a Youtube-on, saját nevével fémjelzett csatornájára március közepén töltötte fel azt a bizonyos videót, amelyben a gulyásleves legendájáról értekezik – közben pedig természetesen el is készíti a tradicionális magyar ételt. Miller videója elején kapásból rendet tesz a gulyás lényegét illetően: kijelenti, hogy bár sok nemzet pörköltszerűen készíti ezt az ételt, a igazi magyar gulyás valójában egy leves. A Youtuber egészen a 19. századig kutatott vissza, hogy rábukkanjon a legtradicionálisabb receptre, és talált is egyet 1835-ből, ám ebből hiányzott az egyik legfontosabb hozzávaló: a fűszerpaprika. Végül a legtöbb háztartás által ismert fűszerpaprikás verziót Gundel Károly 1934-es receptjében találta meg.A gulyás története Magyarország története– mondta Miller a videónak ennél a részénél, majd belefogott a konkrét történelmi áttekintésbe. Ezt is olvasd el! Ezt a 2 népszerű ételt csak mi, magyarok esszükA gasztrotörténész egészen a 9. századik ugrik vissza történelemórájával: megjegyzi, hogy a Kárpát-medence lakói – vagyis mi, magyarok – vándorló pásztorok voltak, akik nyájaik mellett készítették és fogyasztották ételeiket. A húst egy bográcsnak nevezett tárgyban főzték és párolták meg addig, amíg már nem maradt benne folyadék. Az első nagy evolúciós lépés a gulyás történelmében, amikor 1476-ban Mátyás király feleségül vette a nápolyi Beatrixet. Antonio Bonfini, Mátyás király udvari történésze szerint nagy szüksége volt a magyar konyhának az olasz hatásra. Bonfini azt írta, hogy a király boldoggá akarta tenni új feleségét, és ezért megváltoztatta az addigi hagyományokat: a királyi udvar elkezdett evőeszközöket és fűszereket használni.Figyelmedbe ajánljuk! Csupán egyetlen magyar étel fért be a világ 100 legjobb fogása közéAz ezt követő lépés a mohácsi csatához köthető. 1526-ban Szulejmán szultán a mohácsi csatában legyőzte a magyar sereget, és az elkövetkező 150 évben Magyarország az oszmán birodalom része volt. Ekkor került be a magyar konyhába a paprika. A legtöbb beszámoló szerint a korai paprika csípős volt és csak az egyszerű emberek ették. Mindez 1859-ben változott meg, amikor egy szegedi testvérpár, Pálffy János és Balázs feltalált egy gépet, amivel eltávolították a paprika fehér bordáit és magjait, létrehozva a nemesi édes paprikát. Világhódító útjára végül 1879-ben indult a gulyás, amikoris a kiváló Auguste Escoffier séf egy Monte Carloi- étteremben szolgált fel egy úgynevezett Goulash á la Hongroise-t, melynek receptjét is bemutatta egyik művében. Cikkünk megjelenésének pillanatában a videót több mint 570 ezren látták.