Meglepő kapcsolat: A diétás üdítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát, Kategóriák: Élővilág,ZöldZóna,Agro,üdítőital
Egy 30 éves utánkövetéses tanulmány összefüggést talált az édesítőszerekkel készült italok és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. A Meglepő kapcsolat: A diétás üdítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát bejegyzés először Magyar Mezőgazdaság-én jelent meg.
https://magyarmezogazdasag.hu/ onAz iNews.hu-ról elérhető hír a következő kategóriákban Élővilág,ZöldZóna,Agro,üdítőital : Sokan választják a diétás üdítőket, hogy elkerüljék a felesleges cukorfogyasztást, kontroll alatt tartsák testsúlyukat, vagy egészségesebb alternatívát keressenek a cukros italok helyett. Egy friss kutatás azonban arra utal, hogy ezek a „cukormentes” választások nem feltétlenül jelentik a jobb utat – sőt, akár a cukorbetegség kockázatát is növelhetik.Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján bemutatott tanulmány alapján úgy tűnik, ideje újragondolni a diétás italok szerepét az étrendünkben.Fotó: PixabayA kutatás meneteA kutatók egy nagy volumenű, hosszú távú tanulmány – a CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) – adatait elemezték. Ez a kutatás még 1985-ben indult, és több mint 30 éven át követte nyomon 4 654 fiatal felnőtt egészségi állapotát, akik a vizsgálat kezdetén átlagosan 25 évesek voltak. A résztvevők csaknem 55%-a nő volt.A kutatás során három időpontban (a kezdetkor, majd 7 és 20 évvel később) rögzítették a résztvevők étrendjét. A vizsgálat főként az édesítőszerek, a diétás üdítők, valamint az aszpartám és szukralóz fogyasztására koncentrált. Az alanyokat a fogyasztott mennyiség alapján különböző csoportokba sorolták.A kutatók azt is figyelték, kinél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség a vizsgálat 30 éve alatt. Összesen 691 új cukorbetegség esetet regisztráltak.A diagnózist több kritérium alapján állapították meg: éhgyomri vércukorszint (126 mg/dl fölött), terheléses vércukorérték (200 mg/dl vagy több), emelkedett HbA1c-érték (6,5% fölött), vagy cukorbetegségre felírt gyógyszer szedése alapján.Az eredményekA kutatók statisztikai elemzéseik során figyelembe vették a résztvevők életkorát, nemét, etnikai hátterét, iskolai végzettségét, az elfogyasztott kalóriák mennyiségét, fizikai aktivitását, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, étrendjük minőségét, valamint a családi cukorbetegség-előfordulásokat is.A tanulmány eredményei azonban így is figyelemre méltók:Azoknál, akik a legtöbb diétás üdítőt fogyasztották, 129%-kal nőtt a cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet itták.Az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer, a szacharin esetében a legnagyobb fogyasztói csoport 110%-kal magasabb cukorbetegség-kockázatot mutatott a legalacsonyabb fogyasztási szinthez képest.Fotó: Pamula REEVES-BARKER , PixabayMás szóval: a legtöbb diétás üdítőt vagy mesterséges édesítőszert fogyasztó csoport kétszer akkora eséllyel lett cukorbeteg, mint azok, akik ezeket alig vagy egyáltalán nem fogyasztották.